Hvis du er i Barcelona i løpet av februar måned, har du mulighet til å bli med på den katalanske «løkfesten» La Calçotada.

Dette er en kulinarisk tradisjon som normalt feires i årets andre måned. Tidspunktet avhenger imidlertid av innhøstingen av den spesielle vårløken (calçot), noe som kan la vente på seg til mars måned.

La Calçotada feires både hjemme og ute på restauranter. Festen holdes blant familie og venner, eller kollegaer som møtes i godt lag. Selve måltidet som tilbys på serveringsstedene består av grillet vårløk, med en egen tomat- og hvitløkssaus (salvitxada), gjerne etterfulgt av grillet kjøtt av forskjellige slag og poteter. Flere steder tilbys det også vegetarmeny, der kjøttet er byttet ut med grønnsaker.

Hvem som helst kan delta i løkfesten. Se etter restauranter som har Calçotada på menyen. Under grillingen blir løken kullsvart på utsiden. Hensikten er at løken skal bli mør og saftig innvending. Løken må med andre ord skrelles før den kan spises, med fare for å sverte til seg både på fingre og klær. En del av tradisjonen handler derfor om bekledningen man må ha på seg for anledningen, bestående av hansker og store smekker. Tradisjon tro skal den ferdigskrelte løken dyppes i sausen, holdes over hodet og senkes ned i gapet.