Folkefest, musikk og katalanske tradisjoner

Trodde du julen var over i januar?

Ikke i Spania

Ikke før Helligtrekongersdag den 6. desember (El día delos Reyes Magos). Er man tilfeldigvis i Barcelona på denne tiden erbegivenheten verdt et skue. Kvelden før feiringen arrangeres det et stort opptog med kongene gjennom byen, kjent som La Cabalgata.

Denne tradisjonen feires over heleSpania. I storbyer som Barcelona og Madrid er paraden kjent for storeog prangede underholdningsbidrag og innovative installasjoner somrulles gjennom gatene til sang og musikk. Det hele starter med at Kaspar, Melchior og Balthasar kommer med båt til havnen i Barcelona. Der ønskes de velkommen av byens ordfører og tilskuere i allealdere som har stilt opp for å møte dem. Deretter følger en femkilometer lang parade gjennom sentrum av Barcelona, med forskjelligeoppvisninger av konger i alle farger og fasonger og hjelpere somkaster konfetti og godterier til barna langs toget.

De tre hellige kongers dag er for øvrig den store gavedagen i Spania, både for barn og voksne og likner slik sett på julaften i Norge. Etter 6. januar er julefeiringen over, også i Spania.

I midten av januar holdes den første av Barcelonas mange byfester, nærmere bestemt i distriktet Sant Antoni. Festen byr på musikk, sang og oppvisning i katalansk folkedans (sardana). Som så ofte når det er folkefest i byen, er det også tid for de akrobatiske mennesketårnene (castells), samt feiring med fyrverkeri og kinaputter (Pass på ørene!) og oppvisning i gatene med drager og demoner (dimonis).

Feiringen er til minne om den kristne helgenen Antonius den store (ca. 251-356), med festdag 17. januar. Dagen feires også mange andre steder i Barcelona, blant annet i bydelen Gràcia (Festa de Sant Antoni). Ved siden av selve byfesten i Gràcia, regnes dette som bydelens viktigste folkefest. Igjen er det tid for oppvisning i katalanske tradisjoner, med sang og musikk, mennesketårn og ikke minste demoner, fyrverkeri og kinaputter.