I månedsskifte februar, mars er det karneval i Barcelona, eller «Carnestoltes» som det heter på katalansk.

Feiringen foregår i over en uke med forskjellige arrangementer og inkluderer parader, med folk i kostymer, dans og musikk og ikke minst kinaputter og fyrverkeri. Hvert distrikt i Barcelona har egne tilstelninger. Mat er også en viktig del av tradisjonen, med lys eggpølse (botifarra d’ou) og omelett som typisk rett. Ved inngangen til feiringen settes det opp markedsboder med salg av mat og matprodukter over hele byen.

Selve karnevalsuken åpnes tradisjonelt av Karnevalskongen (Rei Carnestoltes), en historisk figur innen katalansk mytologi. Rei Carnestoltes fungerer som en slags narr som driver med alt fra satire til rene narrestreker. Tradisjonen for karnevalsfeiringen i Barcelona går mange hundre år tilbake. Den første kjente referansen til feiringen skal være i en protokoll fra Rådet av de hundre (Consell de Cent) fra 1330.